divendres, 4 d’octubre del 2013

PER QUÈ HI HA MÉS DRETANS I DRETANES QUE NO PAS ESQUERRANS I ESQUERRANES? EH? A QUE NO HO SAPS?

El cervell controla tots els moviments del cos humà. Però el cervell està dividit en dues meitats o hemisferis:

www.edu365.cat
La part dreta del cervell controla els moviments de la part esquerra del cos. I la part esquerra del cervell controla els moviments de la part dreta del cos.

www.criatures.ara.cat


Ser esquerrà o esquerrana. Una particularitat molt i molt normal.

Gràcies al progrés científic i cultural, els esquerrans i les esquerranes han deixat de ser considerats persones amb una discapacitat. Això, que podria semblar una obvietat, no ho ha estat fins els anys 70, moment en el que la comunitat científica va definir el fet de ser esquerrà/na com una característica més de la persona i aquesta característica de la lateralitat va deixar de ser considerada com un defecte que calia corregir. Però encara avui aquesta àmplia minoria està obligada a viure en un món dissenyat per a dretans i dretanes. Si voleu saber-ne més, només cal que cliqueu el següent enllaç i doneu un cop d'ull a aquest blog fet per esquerrans i esquerranes: sócesquerrà


Quan ens definim com a esquerrà o com a dretà? La lateralitat.

 La lateralitat normalment s’afirma en una persona entre els 5 i els 7 anys, moment en el qual pots confirmar definitivament que una persona és dretana o esquerrana o bé disposa d’una lateralitat mixta (és a dir, que fa servir alternativament un costat del cos per a unes coses i l’altre costat, per a unes altres). Els investigadors no es posen d'acord a l'hora de determinar el motiu pel qual una persona és esquerrana o dretana. Hi ha diverses teories:

ü Teoria 1: si el pare o la mare (o bé només un d'ells) són esquerrans, les possibilitats de ser esquerrà o esquerrana, augmenten.

ü Teoria 2: hi ha científics que diuen que ser esquerrà/na o dretà/na, és degut a l’atzar de la naturalesa.

ü Teoria 3: la influència de l'entorn (la cultura, els costums) l'educació i l'aprenentatge fa que utilitzem més sovint e costat esquerre o bé el costat dret, dependent de cada societat. 

En el que sí que estan d’acord és en el fet que les causes són neurològiques, és a dir, que ser dretà o esquerrà principalment està determinat pel cervell.

Per què hi ha més dretans que no pas esquerrans?                                             

Generalment, la part esquerra del cervell està més desenvolupada que la part dreta i és per això que la majoria de les persones són dretanes; algunes vegades, però, és la part dreta del cervell la més desenvolupada i llavors la persona és esquerrana.

El basar d’en Flanders

      Ned Flanders és un personatge de ficció de la sèrie de televisió Els Simpson creada pel dibuixant Matt Groening. En ella, és un veí de la família Simpson que, entre d’altres coses, posseïx una botiga amb objectes especialitzats per a esquerrans i esquerranes: el Leftorium (Zurditorium a la traducció del nostre país).


Cada vegada són més nombroses les botigues especialitzades en útils dissenyats per a esquerrans. D’objectes, cada vegada n’hi ha més. Revisar-ne la llista evidencia que els esquerrans viuen en un “món al revés”. Podem trobar material escolar (maquinetes de fer punta amb l'espiral invertida, quaderns amb el llom tou ja que el dur dificulta l'escriptura a la perseona esquerrana, bolígrafs especials, etc.); eines (navalles, tisores de podar, de cuina, d’infermeria, de perruqueria, etc.), accessoris esportius (pals de golf, bumerangs, guants de beisbol, per exemple) són cada vegada més demandats per esquerrans i esquerranes, que exigeixen que la lateralitat sigui respectada. 

La bilateralitat. Usar bé els dos costats del cos, ens fa més hàbils.

Una investigació publicada fa poc a la revista “Cortex”, realitzada per un equip de la Universitat d’Ontario (Canadà), recull que “els dretans i les dretanes purs són menys hàbils amb la part no dominant que els esquerrans i les esquerranes purs”. És a dir, que “les persones que usen habitualment l’esquerra tenen molta més destresa amb la mà dreta que els dretans amb la mà esquerra”. Entre d'altres coses, segur que és degut a que els esquerrans i les esquerranes han de viure en un món pensat per a dretans i dretanes i això els fa "entrenar-se" sovint a utilitzar la part no dominant del cos per a fer vida normal. 

Alguns esquerrans i esquerranes il·lustres.

A banda d'en Flanders, trobem altres persones que en aquest moment o al llarg de la història han estat coneguts per molts i molts fets, però no per ser esquerrans o esquerranes. Per exemple, l'astronauta Neil Armstrong va ser el primer home que va trepitjar la lluna i ho va fer amb el peu esquerre, ja que era esquerrà. Aquí en tens alguns exemples: els actors Harpo Marx i Marilyn Monroe; els esportistes Leo Messi i Martina Navratilova; els escriptors Mark Twain i Lewis Carroll; els músics Beethoven i Annie Lennox; Juli Cèsar o Napoleó; Leonardo Da Vinci o Pablo Picasso pintaven amb la mà esquerra; els científics Marie Curie i Isaac Newton; bé i molts d'altres que trobaràs al teu voltant. Qui és esquerrà o esquerrana a la teva família? Ara ja saps per què ho és!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada